Denna veckan vill vi tipsa om en podcast med Unni Jerndal, kommunikationschef på Bankgirot, där hon diskuterar hur man lyckas med förändringskommunikation.

Hur viktig är egentligen kommunikation för att genomföra förändring? Vad är kommunikatörens roll och hur lyckas den med sitt arbete?

Vi håller med Unni Jerndal som menar att tre kompetenser är speciellt viktiga för en kommunikatör att lyckas med sitt arbete. Att kunna vara en strategisk kommunikatör har en avgörande roll för förändringsarbete. Den måste se hur helheten ska anpassas, beroende på vem som ser den. Digitala kompetenser är en annan egenskap som har aldrig varit viktigare än nu. Kommunikatören måste förstå hur de digitala kanaler fungerar och på vilka kanaler målgruppen finns. Sista kompetensen är en omvärldsspaning, vilket knyter ihop det strategiska och digitala.

Unni avslutar podcasten med diskussion kring kommunikatörens framtid och säger att nästa givna steget är att “det är kommunikatören som ska bli nästa vd eller gd”. Vad tycker ni om det? Håller ni med?

Ni hittar podcasten här.

  • Uppmuntran till digitalt samarbete. En digital ambassadör agerar förespråkare för den digitala arbetsplatsen och de tjänster som finns att tillgå. De föregår med gott exempel genom att initiera och uppmuntra andra till digitalt arbete.
  • Bryggan mellan teknik och personal. Digitala ambassadörer är tillgängliga för frågor och kan, genom att vara lyhörda och uppmärksamma, hjälpa till med att identifiera vilka eventuella utmaningar, behov eller orosmoln som finns i organisationen.
  • Den förlängda kommunikativa armen. De förmedlar de budskap som organisationen vill nå ut med till medarbetarna.
  • Kraftfull kunskapsförankring. De kan vara delaktiga i eller hålla de utbildningstillfällen/inspirationstillfällen som medarbetarna erbjuds och säkerställa att kunskapen förankras.

Behöver du vår hjälp eller vill veta mer om vad vi gör? Hör av dig!

Vi på Edmund Communication är experter på intern- och förändringskommunikation med utgångspunkt i strategisk kommunikation och lärande. Ett av de vanligaste förändringsarbeten i organisationer idag är just olika typer av tekniska implementationer av till exempel olika digitala verktyg.